Ogrevanje - GIAS | Vsebina

|||||||||||
email
home
basket
GIA-S d.o.o.GIA-S d.o.o.
Zaporne, varnostne armature
Regulatorji brez pomožne energije
Ogrevanje, prezračevanje, klima
Industrijske in procesne armature
Prenosniki toplote
Cevi, spojke, kompenzatorji
Toplotne postaje
>> Napredno iskanje
search
content_listReference
Posreduj prijateljem
E-poštni naslov prijatelja:
Vaš e-poštni naslov:
Pošlji
infoPri nas spoštujemo zasebnost! Vpisanih e-poštnih naslovov ne bomo uporabili ali posredovali.

Giaflex DOLB Kuzma

V Pomurju so do sedaj zgradili le tri srednje velike sisteme daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB) z močjo po 500kW in en mikro sistem s 100kW močmi. Letos pa se jim je pridružil še sistem v Kuzmi na Goričkem. Razvodni sistem v dolžini 1,5km skupaj s kotlovnico je zgradilo družinsko podjetje Petek. Na sistem je trenutno priključenih 23 objektov v kraju, med drugim tudi občinska stavba, dom starejših, osnovna šola, kulturna dvorana, dva stanovanjska bloka, cerkev z župniščem in nekaj zasebnih stanovanjskih stavb. V drugi fazi pa bodo na sistem priključili še 35 stanovanjskih hiš.

 

2000 kubičnih metrov nasutih sekancev, katere bo kotlovnica letno porabila, bodo upravljalci dobivali od goričkih lastnikov gozdov in iz žagarskih obratov. Za uporabnike se bo strošek ogrevanja in priprave tople sanitarne vode na lesno biomaso v primerjavi s kurilnim oljem, katerega so uporabljali prej, znižal za tretjino. Poleg tega pa bodo namesto dosedanjih 320 ton v ozračje izpuščali 24 ton ogljikovega dioksida na leto.

 

Koristne spletne povezave (informacije za daljinsko ogrevanje)

 

- Regulacijska oprema SAMSON (http://www.samson-slo.com/)

- AIR-SEP multi-funkcijska naprava za vzdrževanje tlaka, ekspanzijo, izločanje raztopljenih plinov v vodi, mulja, vodnega kamna... (http://www.airsep.si/)

- Avtomatizacija zgradb (Building Management System)

- Varnostna oprema sistemov za proizvodnjo toplote (Katalog)

 

Več o vgradni opremi pa si lahko preberete v priloženem članku ali na spletni povezavi.

Giaflex DOLB Kuzma

Širitve daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v Metliki

V letošnjem letu bodo v Metliki povečali rabo OVE (obnovljivih virov energije) z razširitvijo sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. Razširitev bo zajemala povečanje toplovodnih napeljav v dolžini 1000 metrov in dodatnih 34 toplotnih postaj za različne stanovanjske in poslovne objekte. V toplotne postaje je vgrajena Samsonova regulacija (krmilnik 5576, kombiniran ventil 2488 z elektromotornim pogonom 5857, ter temperaturna tipala), katera omogoča optimalno regulacijo temperature glede na zunanjo temperaturo. Za prenos toplote iz vročevodnega sistema na ogrevni sistem pa skrbijo prenosniki toplote.

 

Sistem daljinskega ogrevanja je v uporabi že eno sezono in uporabniki so zadovoljni z njegovo uporabo. Priklop na sistem daljinskega ogrevanja je (bil) za uporabnike brezplačen, poleg tega pa so uporabniki plačali preko 40% nižje stroške ogrevanja v ogrevalni sezoni 2011/2012 glede na ogrevalno sezono 2010/2011, ko so se ogrevali še z ELKO-m in so obstajali manjši daljinski sistemi oziroma skupne kotlovnice. Prav tako so se znižali izpusti toplogrednega plina – ogljikovega dioksida v ozračje, in sicer za 1.060 ton na leto.

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso v Metliki

Letošnja kurilna sezona se počasi končuje in prebivalci Metlike, katera je bogatejša za novo zgrajeni sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB), so zelo zadovoljni z uporabo le-tega. Podjetje GIA-S je v sklopu toplotnih postaj, ki jih je dobavljala za omenjeni sistem, vgradila Samsonove kombinirane temperaturno-količinske regulatorje tip 2488, krmilnike 5576 za regulacijo toplotnih postaj z možnostjo priklopa na CNS omrežje, ki imajo vgrajeno Mbus kartico, katera omogoča priklop do 6-ih kalorimetrov na krmilnik, potopna temperaturna tipala tip 5277 in zunanja tipala tip 5227 ter Alfa Laval-ove lotane prenosnike toplote. V sklopu kotlovnice pa je podjetje GIA-S dobavljalo tripotne regulacijske ventile tip 3260, krmilnik 5576 za regulacijo kotlovnice ter multi-funkcijsko napravo AIR-SEP za vzdrževanje tlaka, kompenzacijo raztezkov, pripravo in dopolnjevanje vode.

 

Več o sistemu sil lahko preberete v letaku DOLB Metlika.

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso v Metliki

Aktivno omejevanje moči v Veplasu

Podjetje Veplas v Velenju ima za krmiljenje svoje toplotne postaje vgrajen krmilnik TROVIS 5579. Komunikacijsko sposoben krmilnik, ki krmili energijo ima preko M-Bus EN1434 povezave priključen merilnik toplotne energije, kalorimeter. Kalorimeter v kombinaciji s krmilnikom aktivno izvaja t.i. toplotno varovalko oziroma vrši aktivno omejevanje dovodne energije s tem, ko zapira krmilni ventil na primarnem delu postaje. Toplotna postaja ima prigrajen tudi nadzorni WEBixy strežnik, preko katerega je toplotna postaja dostopna preko svetovnega spleta. Podatki, ki se shranjujejo na modulu, ki je t.i. centralni nadzorni sistem (CNS) v malem, Veplas-u d.d. omogoča, da on-line spremlja svojo porabo energije, on-line pregleduje in krmili energetsko postrojenje. WEBixy je dostopen iz svetovnega spleta preko klasičnega brskalnika.

Aktivno omejevanje moči v Veplasu
newsotherimagenewsotherimagenewsotherimagenewsotherimage

Rešitve vodenja sistemov daljinskih ogrevanj DOLB Ribnica 2011

Podjetje GIA-S je kot član Društva Vzdrževalcev Slovenije (DSV) v decemberski številki (številka 144, december 2011) revije Vzdrževalec objavilo članek na temo Rešitve vodenja sistemov daljinskih ogrevanj DOLB Ribnica 2011. Cilj prispevka je predstaviti rešitve vodenja sistemov daljinskih ogrevanj s funkcijami usklajenega delovanja proizvodnih virov, distribucijskega omrežja in odjema na primeru DOLB Ribnica.

 

Članek si lahko preberete na naslednji povezavi Rešitve vodenja sistemov daljinskih ogrevanj DOLB Ribnica 2011.

E-poštni naslov:

Geslo:
Vstopi
Informacije in pomoč

Potrebujete pomoč pri izbiri?

Povprašajte nas!

© GIA-S d.o.o., Industrijska cesta 5, 1290 Grosuplje | T: +386 1 7865 300 | F: +386 1 7863 568 | E: info@gia.si |

 

Računalniška izvedba BuyITC d.o.o.