Inteligentno procesno vozlišče FOCUS-1


FOCUS-1 je osvojil nagrado Red Dot 2020
 
Inteligentno procesno vozlišče FOCUS-1, ki sta ga skupaj razvila KROHNE in SAMSON, je eden izmed letošnjih dobitnikov nagrade Red Dot Award. Nov razvoj, predstavljen septembra 2019, je bil nagrajen v kategoriji Industrijske naprave, stroji in avtomatizacija - podkategorija Krmilni sistemi. Inteligentno procesno vozlišče FOCUS-1 združuje funkcijski senzor, aktuator in krmiljenje v eni inovativni napravi in je prvi izdelek skupnega podjetja FOCUS-ON ustanovljenega s strani SAMSON-a in KROHNE-ja. Profesor dr. Zec, ustanovitelj in izvršni direktor Red Dot, je zmagovalcem čestital o njihovem uspehu: "Zmagovalci Red Dot Award so dokazali, da so ustvarili odlične izdelke, ki so vredni nagrade. Izdelki so žirijo navdušili ne le s svojo estetiko, temveč tudi s svojo izjemno funkcionalnostjo. Nagrajenci so s svojimi dizajni postavili nove standarde v svoji panogi. "

Z začetkom sodelovanja med KROHNE in SAMSON oktobra 2017 je bilo potrebno združiti strokovno znanje obeh podjetij za ustvarjanje novega izdelka. Nadaljnji mejniki projekta so bili razvoj optimiziranega ohišja ventila skupaj s podjetjem SPARK Design & Innovation in integracija ultrazvočnih senzorjev v kompaktno ohišje julija 2018. Predstavitev inteligentnega procesnega vozlišča, ki izhaja iz projekta, je potekala na skupni tiskovni konferenci septembra 2019, na kateri je bilo tudi napovedana ustanovitev skupnega podjetja med KROHNE-jem in SAMSON-om. Red Dot Award je priznanje vsem partnerjem, ki sodelujejo v združenem podjetju FOCUS-1, za svoj pogum, da še naprej razmišljajo o novih izdelkih in prinašajo inovacije do faze, ki je  zrela za trg.

Od 22. junija 2020 si je mogoče inteligentno procesno vozlišče FOCUS-1 ogledati na razstavi "Design on Stage" v muzeju oblikovanja Red Dot v Essenu. Obenem bo zmagovalni izdelek FOCUS-ON predstavljen tudi v spletni razstavi na spletni strani Red Dot. Letni zbornik Red Dot 2020/2021 bo objavljen julija 2020.


 
Glede nagrade Red Dot

Da bi strokovno ocenili raznolikost na področju oblikovanja, je nagrada Red Dot Design razdeljena na tri discipline Red Dot Award:
  • Red Dot Award Productdesign,
  • Red Dot Award: Brand & Communication Design,
  • Red Dot Award: Design Concept.

Nagrada Red Dot je z več kot 18.000 prispevki eno največjih oblikovalskih natečajev na svetu. Leta 1955 se je žirija prvič sestala, da je ocenila najboljše modele tistega časa. V 90. letih prejšnjega stoletja je direktor Red Dot profesor dr. Peter Zec ustanovil ime in blagovna znamko nagrade. Od takrat je nagrada "Red Dot" mednarodno priznan pečat za izjemno kakovost oblikovanja. Zmagovalci so predstavljeni v letnih zbornikih, muzejih in na spletu. Več informacij najdete na www.red-dot.de.
 
O FOCUS-ON

FOCUS-ON sta ustanovila podjetji KROHNE in SAMSON septembra 2019 za razvoj, proizvodnjo in trženje avtonomnih kontrolnih rešitev za procesno industrijo v 4.0 okoljih. Skupno podjetje v lastništvu 50:50 ima jasno vizijo, da ponudi revolucionarne in napredne tehnologije. Poudarek je na kombinaciji pogonov in senzorjev za poenostavitev sistemov in zmanjšanje njihovih stroškov CAPEX in OPEX. Kakovost nadzora, močna "Onboard" diagnostika in povečana preglednost stanja naprave bi morale privesti k izboljšati izkoriščenost sistema z večjo varnostjo in zanesljivostjo.

 

Preberite tudi